Obľúbený zemiakový šalátik trochu inak...

Autor: Andrea Hoštáková | 23.12.2019 o 13:30 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1107x

Vianoce bez klasického zemiakového šalátu si veru dnes vie len málokto predstaviť. V mnohých slovenských rodinách nesmie nikdy chýbať na štedrovečernom stole.

Aj u nás je to tak, aj keď časom som sa naučila pripravovať ho v zdravšej verzii skutočne chuťovo na nerozoznanie od toho klasického.

Neveríte? Vyskúšajte. Môžete si ho upraviť aj podľa seba, základ zmeny je v majonéze a vajíčkach. Teda presnejšie ide o bezvajíčkový šalát s chuťou vajíčkového. Určite sa pýtate, ako je to možné. No verte mi, je to možné. Vďaka dvom zázračným ingredienciám – aquafabe a čiernej soli. Nebolo to tak dávno, čo som tu už o aquafabe písala. Taký pre mňa malý zázrak, ktorým sa dajú krásne nahradiť  vajíčka. A že tam chýba tá typická vajíčková chuť? Stačí ju nahradiť  čiernou soľou (kala namak) – ďalší zázrak. Takže do šalátu nemusíte dať ani jedno vajíčko a chuťovo ho budete mať presne taký, ako keby tam to vajíčko bolo, či už pokrájané medzi surovinami, alebo v majonéze.

Tu je recept, takto robím zemiakový šalát ja, a to nielen na Vianoce:

Suroviny na prípravu 

(ich množstvo si pripravte už podľa svojej chuti a toho, čoho v ňom chcete mať viac):

  • v šupke uvarené zemiaky
  • hrášok + mrkva (varené alebo sterilizované v náleve)
  • cibuľa
  • cícer (vopred uvarený alebo v konzerve, ale nemusí byť)
  • kyslé uhorky
  • horčica (dávam tak 1 – 2 PL podľa chuti)

Nálev na zemiaky:

  • 1 PL octu
  • trošku soli
  • voda (podľa potreby, aby bol nálev sladkokyslý)
  • trstinový cukor (alebo iné zdravšie sladidlo: ryžový sirup, med...)

Majonéza:

  • 4 PL aquafaby (nálev z konzervy cíceru alebo vychladnutá  voda z uvareného cíceru)
  • 1 čl horčice
  • 1 – 2 čl sladidla
  • štipka soli
  • kyslá uhorka
  • slnečnicový olej
  • trošku čiernej soli (pozor, pridávať opatrne, najlepšie nakoniec a v menšom množstve)

Zemiaky uvarené v šupke si očistíme, pretlačíme  cez pretláčadlo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok aj nadrobno nakrájané kyslé uhorky (podľa veľkosti, ja dávam tak 3 – 4 stredne veľké), môžeme pridať aj cícer, ale nemusí byť. Osolíme, môžeme aj okoreniť, ak používate korenie, pridáme horčicu a premiešame.

Nálev
Do cca 1 – 2 dl vody si dáme ocot, cukor, trochu soli a privedieme k varu. Nálev by mal byť taký sladkokyslý, treba ochutnať a pridať podľa chuti, čo bude treba. Potom necháme chvíľku vychladnúť a vylejeme na zemiaky, premiešame. Nakoniec pripravíme majonézu.

Majonéza

Do nádoby  si dáme aquafabu, pridáme horčicu, sladidlo, štipku soli, pokrájanú kyslú uhorku a ponorným mixérom vymixujeme. Postupne potom prilievame olej a mixujeme, kým nebude taká hustá ako majonéza, dochutíme podľa potreby.

Hotovú majonézu prilejeme do šalátu a premiešame. Množstvo majonézy  pridanej do šalátu sa určuje podľa chuti a či chcete mať majonézy viac alebo menej. Všetko premiešame s majonézou a na záver ešte pridáme  trošku čiernej soli. S tou treba opatrne, radšej pridať trošku, ochutnať, a ak treba, pridať ešte trošku. Všetko zamiešame a dáme do chladničky.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Kočnerov telefonát Kuciakovi bol cez čiaru, hovoria kolegovia zavraždeného novinára

Kočner mohol utrpieť najmä pri kauze Donovaly, zhodli sa novinári.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Ficov kľúč je Danko

Ak sa SNS nedostane do parlamentu, Smer je vybavený.


Už ste čítali?