Ako som „objavila“ aquafabu

Autor: Andrea Hoštáková | 10.6.2019 o 10:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  926x

Viete, čo je aquafaba? Myslím, že mnohí ľudia sa s týmto názvom ešte nestretli, takže netušia, čo to môže byť. No tí, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, asi už tušia, o čom je reč.

Ani ja som nevedela, že niečo také existuje, tento zázrak som objavila len nedávno. A pritom sa s touto surovinou bežne stretávajú tí, ktorí na prípravu pokrmov používajú strukovinu zvanú cícer.

Aquafaba je totiž obyčajná voda z uvareného cícera a dá sa získať úplne jednoducho. Stačí, keď si otvoríte konzervu s cícerom a vodu z neho nevylejete (lepší je zaváraný cícer), ako to bežne veľa ľudí robí, ale použijete ako náhradu vajíčka, a to buď ako celé vajíčko (použijeme 3 lyžice aquafaby), alebo len žĺtok (1 polievková lyžica), či vaječný bielok (2 lyžice). Dokážete ňou dokonale nahradiť  bielky a ušľahať si z nej sneh. Pýtate sa ako? Jednoducho tak, že ju ako sneh vyšľaháte. Aj ja som sa o tom nedávno presvedčila, keď som chcela pripraviť čokoládovú penu bez vajíčok a bola som nadšená. Ono to naozaj funguje. Sneh sa bez problémov ľahko vyšľahal dotuha, takže keď som po vyšľahaní nádobu otočila hore dnom, aby som otestovala, či je sneh dostatočne tuho vyšľahaný, ani sa z nádoby nepohol. Držal, akoby tam bol prilepený. Myslím, že ju budem takto používať častejšie a teším sa z tohto nového objavu.

Ak máte alergiu na vajíčka, aquafaba ich vie plne nahradiť v takmer všetkých smeroch. Keď potrebujete pridať do koláča sneh, jednoducho si ho vyšľaháte, keď potrebujete cesto na palacinky či halušky, len ju pridáte do pripravovanej zmesi a vymiešate s ostatnými surovinami. A čo tak urobiť z nej klasické snehové pusinky? Samozrejme, praženicu či omeletu si z nej neurobíte. No ak chcete urobiť zdravšiu majonézu či tatársku omáčku, nech sa páči, vyskúšajte, a rozdiel pritom nespoznáte.

Keďže máme veľmi radi klasický zemiakový šalát, môj prvý pokus s aquafabou bola práve príprava majonézy bez vajíčok. Stačí do aquafaby pomaly prilievať olej  (ja dávam slnečnicový), presne tak, ako to robíte pri bežnej majonéze s vajíčkami, ona postupne zhustne, až máte dokonalú majonézu. Ak ju správne ochutíte, rozdiel od tej „bežnej“ nie je vôbec vidieť čo sa týka vzhľadu ani chuti. Ja som spravila dva šaláty: jeden s vajíčkovou majonézou a druhý s majonézou, kde som použila práve aquafabu. Nechala som šaláty postáť do druhého dňa v chladničke. Podľa mňa boli na nerozoznanie, šalát č. 1 bol s vajíčkovou majonézou, šalát č. 2 bol s aquafabou, a dala som tieto dve vzorky ochutnať členom mojej rodiny. Nevideli v tom moc rozdiel, tak som sa spýtala, ktorá vzorka im chutila viac. Čo myslíte? Vyhral šalát č. 2, ten s aquafabou. Tak som si povedala, že už robím len s týmto zázrakom.

Ďalšie moje testovanie bola tatárska, tam som do majonézy pridala len suroviny navyše a je naozaj výborná, takže už aj tatársku robím len takto.

Ak by ste chceli ešte vedieť, vajíčka môžete nahradiť aj inak, ale aquafaba sa mi osvedčila asi najlepšie. Skúšala som aj ľanové semiačka, ktoré si však tesne pred použitím musíte namlieť a nechať napučať vo vode, aj sypký prípravok Vajahit. Zatiaľ však aquafaba u mňa jednoznačne vyhráva.

Aquafaba nie je tekutá ako voda, ak varíte cícer, po vychladnutí trochu zhustne a niekedy pripomína aj vaječné bielky. Ak ju chcete použiť do sladkých jedál, odporúčam nepoužívať cícer v slanom náleve, ak si pripravujete cícer doma, tak pri varení ho nesoľte. Skladuje sa v chladničke, vydrží cca 5 – 7 dní, mala by voňať po cíceri, ak má čudnú vôňu alebo chuť, radšej ju nepoužívajte. Aquafaba sa vraj dá vyrobiť aj z nálevu bielych fazúľ v konzerve alebo z ich vývaru. Toto som veru neskúšala, takže neviem napísať, či je to naozaj tak, no vy to skúsiť môžete.

História aquafaby je pomerne krátka. Za jej objavenie v decembri roku 2014 si môže zásluhy pripísať aj Francúz Joël Roessel, ktorý ako vegán uverejnil na svojom blogu článok o tom, ako vyšľahal penu z fazuľového nálevu, ktorý však nebol dosť tuhý. Nálev totiž nebol dostatočne hustý. O pár mesiacov neskôr vo februári 2015 sa objavilo video dvoch Francúzov, ktorí v ňom pripravujú čokoládovú penu, na ktorú použili vyšľahaný sneh z cícerového nálevu.

Keď sa Američan Goose Wohlt dozvedel o tomto francúzskom videu, experimentoval s nálevom. Premýšľal, ako by sa dal použiť na výrobu vegánskej pusinky. To ho priviedlo ku kľúčovému objavu – pri správnom nastavení môže samotná tekutina z cícera pôsobiť ako náhrada priameho vaječného bielka. Zistil tak, že sa dajú vytvoriť dokonalé pusinky, ktoré tak aj vyzerajú a chutia.

V marci 2015 potom založil komunitu Aquafaba (Vegan Meringue – Hits and Misses!). Potom stačilo už len vymyslieť názov, ktorý spája dve slová v latinčine: voda (aqua) a fazuľa (faba).

Aquafaba má teda aj svoju oficiálnu webovú stránku. Takže ak vás táto téma zaujala, tu sa môžete o nej dozvedieť viac.

Recept na jednoduchú čokoládovú penu z aquafaby

Potrebujete:
nálev z 1 konzervy cícera (cca 125 ml)
100 ml kokosového oleja
4 pl kakaa
4 pl agávového sirupu alebo medu

Najskôr si vo vodnom kúpeli rozpustite kokosový olej, pridajte  agávový sirup, premiešajte  metličkou a potom pridajte kakao a vymiešajte do hladka. Nechajte pri izbovej teplote vychladnúť, aby zmes nebola horúca. Zatiaľ si oddeľte do vyššej nádoby nálev od cícera a metličkou vyšľahajte na tuhý sneh. Že je dostatočne vyšľahaný, zistíte, ako pri bežnom šľahaní snehu z bielkov, keď nádobu prevrátite, sneh drží v nádobe a nevypadne.

Keď je sneh vyšľahaný, pomaličky ho primiešajte do čokoládovej zmesi a opatrne miešajte, kým sa všetko nespojí. Hotovú penu potom prelejte do pripravených misiek a nechajte stuhnúť v chladničke. Môžete ozdobiť ovocím a orieškami.

Foto: Pixabay

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Dobré ráno

Dobré ráno: Hrozí vojna medzi USA a Iránom?

Ropné zariadenie v Saudskej Arábii zbombardovali drony.


Už ste čítali?